Växel viktig för företag

De flesta större företag, myndigheter och kommuner har en telefonväxel dit alla inkommande samtal går. Men det kan uppstå problem med växeln som gör att den ligger nere, ibland upp till ett par dagar.

I Ekuriren kunde man för ett tag sedan läsa om att kommunernas telefonväxel i Vingåker, Katrineholm och Flen låg nere i flera dagar. Problemet berodde enligt it-chefen i Flen på att hårddiskar hade kraschat. Enligt honom skulle det inte vara möjligt för dem att krascha, men de hade ändå lyckats göra det. Man hade under en period svårt att lösa problemet men den som hade akuta ärenden kunde gå förbi växeln och ringa på direktnummer, som fungerade precis som vanligt.

Viktigt med bra växeltelefon-saljare

Att växlar går sönder är något som kan hända men det ställer ofta till stora problem som drabbar företaget eller myndigheten i fråga. För att försöka undvika att växeln går sönder är det viktigt att man ser till att den telefonväxel som man har är den bästa i sitt slag och att det finns någon typ av backup ifall att något skulle krångla eller gå sönder. Det finns en mängd olika typer av växlar att välja mellan och vissa lösningar kanske passar bättre för ett företag, medan andra passar bra för ett annat.

Bytte ut växeln helt

Ytterligare något som man kan göra är att helt byta ut telefonväxel och istället använda sig av en tjänst som exempelvis Skype. På Sveriges Radio kan man läsa om att Varberg är den första kommunen i Sverige som bytt ut sin traditionella telefonväxel till Skype. Varför man gör detta beror på att man vill kunna erbjuda alla som ringer chansen att se om det finns medarbetare tillgängliga eller om de exempelvis är upptagna i ett möte eller liknande.