Fördelen med telefoni

Vare sig man anser att teknikens frammarsch är till vår fördel eller att det handlar om en klar nackdel så är telefoni en fördel för dem flesta. Alla ser inte telefoni som en teknisk lösning förutom när det handlar om smarta telefoner och ”dessa som det knappt går att ringa på”. Mycket i den uppfattningen handlar om en okunskap och rädsla för teknik och nya saker som man inte riktigt kan behärska. Men telefonen i sig är en ren uppfinning som kom innan vi föddes, på 1870-talet lämnades en patent in om uppfinningen telefon och sedan dess har telefonin utvecklats åt olika håll.

en htc smartphoneDagens telefoni är olik den första telefonen i många avseenden fast med ett undantag, att ringa samtal är fortfarande huvudfunktionen eller åtminstone möjligt. Sedan är det idag skillnad på linjer, fasta eller mobila är de vanligaste syftar till den klassiska inpluggade telefon i hemmet och den mobila syftar till den som vi bär med oss och ringer med hjälp av master från olika operatörer. Skillnaderna på telefonin då och nu är stor men den är och relativt stor jämförelse för bara något år sedan. I samma takt som smartphonen kom så har vår användning av mobiltelefonin förändrats, men det är inte bara när den kom som telefonin förändrades radikalt. Uno Telefoni erbjuder bland annat företagstelefoni genom IP och att låta någon annan ta dina samtal är idag möjligt.

En ny värld med hjälp av telefonin

Funktioner som kamera i mobiltelefonen har gett oss annorlunda och nya användningsområden:

  • Vi tar bilder med telefonen och kan direkt dokumentera händelser.
  • Journalister använder idag i allt större utsträckning privata bilder från mobiltelefoner i sina reportage, samma sak gäller videofilmer.  Detta gör att nyheterna får ett nyhetsvärde som är svårt att få när man anländer i efterhand.
  • Med hjälp av kameror på mobiltelefonen har personer i oroliga länder utan tryckfrihetslagar haft möjligheten att dokumentera och sända ut till sociala forum, det sprider sig sedan som en löpeld över hela världen och revolutioner har uppstått.
  • Inspelningsfunktioner som ljudupptagning och videor har gjort det möjligt att avslöja bland annat presidentkandidaten Mitt Romney när han talar nedlåtande om bidragstagare.