En digital arbetsmarknad

I ett tidigare inlägg skrev vi om att vi går mot allt mer låsta tider, där larm är något som många vill ha i sina hem för att känna sig säkra. I dagens inlägg skriver vi i stället om hur digital teknik, generellt, hotar att ta över miljontals jobb.

Det är i SvD som vi kan läsa om digitaliseringen som präglar den svenska arbetsmarknaden och riskerar att göra det svårare att få jobb i framtiden, i alla fall mindre kvalificerade sådana som lätt kan automatiseras och digitaliseras. Datoriseringen är här och den är här för att stanna.

Den första maskinåldern handlade om att ersätta muskelkraft med fossila bränslen, något som skedde och har skett under stora delar av 1900-talet. Den andra maskinåldern är den som kommer nu, enligt två amerikanskrobotar litena forskare, och den handlar om att mänsklig hjärnkraft och mänsklig tankeverksamhet ersätts med just artificiell, digital, intelligens. Något som kan komma att radera jobb i tusenfalt.

Amerikansk forskning visar tydligt hur robotar inom gruvdrift, industri, logistik, administration och hälsovård förväntas att ersätta just människorna, som i dagens läge innehar dessa jobb. Mänsklig arbetskraft kanske inte är lika värdefull längre och vad ska människan göra om inte arbeta? Det är en svår svår nöt att knäcka. När en läkare kan automatiseras eller en sjuksköterska, vad får det för konsekvenser inte bara för samhället i stort med för individerna som träffar dessa, som kanske aldrig träffar människor annars utan är gamla och ensamma? Ja det är ett skrämmande framtidsscenario som man med lätthet kan måla upp om man är på det humöret. Gissningsvis skulle också samhället förändras och på många sätt till det bättre, men hur är det svårt att veta i nuläget.

Hot men även möjligheter

Kanske är det en av de största utmaningar som svensk arbetsmarknad har ställts inför, någonsin. Ja vem vet, man får hoppas att det leder till fler jobb istället för att se saken i grådunkel cynism. Tekniken kanske bereder väg för helt nya sidor av arbetsmarknaden som vi tidigare inte kunnat ana, med långsiktiga och verklighetsförankrade möjligheter för gemene man att slå sig fram som knegare i en allt mer digitaliserade och teknikdriven värld.