Akta dig för nätbluffarna

Klickat in dig på en annons som låter för bra för att vara sann? Då är den förmodligen inte sann heller – såsom annonsen om skor för 15 kronor på Facebook vilket gjorde att Sofie Lindqvist, som föll för bluffen, lurades på 499 kronor.

Tidigare har vi skrivit om hur brott på internet sällan ställs inför rätta eftersom att dessa bluffmakare och bedragare är svåra att hitta. Så är det även när det kommer till bluffannonser på sociala medier som allt fler luras av. En som lurats är 46 åriga Sofie Lindqvist som av en annons lockades till att klicka hem ett par skor från en annons hon stött på, på Facebook där hon lovades ett par sprillans nya löparskor för futtiga 15 kronor – men hon fick i realiteten betala 499 kronor för korna och vill nu varna andra. Till Expressen säger hon:

”– Man känner sig så korkad, jag trodde aldrig att det skulle hända mig”

shoppa onlineMen Sofie är inte ensam. Hela 300 personer har anmält bluffen till Konsumentverket men eftersom att företaget i fråga bakom bluffen inte är svenskregistrerat utan befinner sig i Danmark, och är ett företag som sköter PR:en åt ytterligare ett annat företag, har man lämnat ärendet till motsvarande instans där. Man har även från Konsumentverkets sida uppmanat alla som anmält att kontakta sina banker och spärra så att inga extra betalningar kan överföras till bluff-företaget. Ett annat tips man gett är att bestrida fakturan.

Så gick lurades Sofie

Först trodde hon inte på erbjudandet och avfärdade det hela som en bluff. Sedan fick hon syn på att en bekant faktiskt fått sina skor och då tänkte hon att det kanske var en reklamkampanj för att få ut skorna på marknaden. Sagt och gjort fyllde hon i sina uppgifter hos företaget och 15 kronor drogs från hennes konto och hon fick bekräftelse på sitt köp. Vad hon däremot också upptäckte var att man i samband med köpet även gick med på att bli medlem hos ett brittiskt företag till en kostnad om 499 kronor som också drogs från hennes konto. Eftersom detta inte var något hon ville kontaktade hon företaget och efter mycket om och men fick hon sina 15 kronor tillbaka, men medlemsavgiften gick inte att få återbetald – en riktig internetbluff.